Sydney_Opera_House,_botanic_gardens_1

Arkitektur i sin helhed

Dansk arkitektur har en lang og fin historie og verdensberømte arkitektoniske bygninger kan ses på tværs af kloden. Fra den ikoniske Sydney Opera House designet af Jørn Utzon til verdens bedste beboelsesejendom i 2011 tegnet af Bjarke Ingels som tegnede “8 House ‘i København.

Arkitekturen i Danmark har sin oprindelse i vikingetiden, rigt afsløret af arkæologiske fund. Det blev fast etableret i middelalderen, da først romansk, så gotiske kirker og katedraler sprang op i hele landet. Det var i denne periode, at i et land med adgang til sten, mursten blev opførelsens materiale valg, ikke kun for kirker, men også for fæstninger og slotte.

Under indflydelse af Frederik II og Christian IV, som begge var blevet inspireret af slottene i Frankrig, blev hollandske og flamske designere bragt til Danmark, i første omgang for at forbedre landets befæstninger, men i stigende grad til at bygge storslåede kongelige slotte og paladser i renæssancen stil. Parallelt hermed blev bindingsværksstilen populær for almindelige boliger i byer og landsbyer over hele landet.

Sent i Christian IV regeringstid, blev han også fortaler for barokker, som efterfølgende fortsatte i lang tid med mange imponerende bygninger både i hovedstaden og provinserne. Klassicismen kom oprindeligt fra Frankrig, men blev langsomt vedtaget af indfødte danske arkitekter, der i stigende grad har været med til at definere den arkitektoniske stil. En produktiv periode med historicisme sidst flettes ind i det 19. århundrede nationalromantisk stil.

Det var dog ikke indtil 1960’erne, at danske arkitekter kom på verdensscenen med deres meget succesfulde funktionalisme. Dette har udviklet sig til nyere verdensklasse mesterværker som Sydney Opera House og Storebæltsbroen som baner vejen for en række danske designere.Sydney_Opera_House,_botanic_gardens_1

Skriv et svar